Kirándulási lehetőségek, szabadidő-programok
Excursii, ture de aventură, programe

Ha szakképzett túravezetők által szervezett kalandtúrákon, sziklamászáson, hegyi kerékpáros túrákon, siklóernyőzésen, vadvízi evezésen, barlangtúrákon, medvelesen szeretne résztvenni, tekintse meg partnerünk ajánlatait. Hargita Öko Alpin Klub.

----------------

Dacă doriţi să participaţi la ture de aventură organizate de ghizi profesionalişti, la ture de mountain bike, rafting, parapantă, schi de tură, plimbări cu sănii trase de Husky, ture cu rachete de zăpadă, ture cu snowmobil-ul, escaladă pe gheaţă, ture cu ATV-ul, tiroliană, speologie, consultaţi oferta partenerilor noştri: Hargita Öko Alpin Klub.

 

Jellegzetes szekelyföldi tájMarosfő gyalogos és autós csillagtúrák központja lehet. Egynapos gyalogtúrák során élvezhetik Székelyföld legcsodálatosabb hegyeit, a Gyergyói-havasokat. Marosfőről gépjárművel ugyancsak egynapos kirándulásokon elérhetik Székelyföld csaknem összes turisztikai látványosságát. 


 • Gyalogtúrák a környéken

  Fekete Rez, a Maros forrása
 • Síposkő, az Olt forrása
 • Súgó barlang
 • Egyeskő – Nagyhagymás-tető
 • Csillagtúrák

  Gyergyószentmiklós – Gyilkos tó – Békás-szoros
 • Gyergyószentmiklós – Szárhegy – Ditró
 • Csíkszentdomokos – Balánbánya – Egyeskő, Nagyhagymás
 • Karcfalva – Csíkrákos – Madéfalva – Csíkszereda – Csíksomlyó
 • Csíkszereda – Hargitafürdő
 • Csíkszereda – Tusnádfürdő – Szent Anna tó – Mohosi tőzegláp – Bálványos vára
 • Gyergyószentmiklós – Bucsin tető – Parajd, Sóbánya – Szováta, Medve tó

Fekete Rez, a Maros forrása

Kitűnő gyalogtúra kínálkozik a Fekete Rez (1538 m) dél-nyugati oldalához, a Maros forrásához. Orbán Balázs a következő szavakkal ecseteli a táj szépségét: „Ez elragadóan szép vidéket a természet soknemü kincseivel dúsan áldotta meg, legdúsabban azonban életet és tenyészetet fakasztó vízzel; hisz a bércztetőtől alig 200 lépésnyire fakad fel bérczes hazánk folyamainak királynéja, a szőke Maros; forrása azonban e tekintélyes folyamnak oly kicsiny, hogy alig lehet abban poharat meríteni, kifolyása annyira jelentéktelen, hogy egér átugorhatja; de e hegységek vápáiból (sötét erdő nőtte szakadások) mindenfelől patakocskák törtetnek le, melyek által oly gyors gyarapodást nyer, hogy az innen alig egy órai távolra eső Alfalunál már tutajokat hordanak zúgó hullámai. Ott magasul fel közvetlen közelünkben a sötét homlokú Fekete-Rez, melynek északi oldalából buzog fel a Kis-Olt, ott tovább a Magas-Bükk orma, hol a Nagy-Olt ered, és a Marosfő lánczolatával, a Szemete (sic!, helyesen: Szenéte) által egybefüggő Délhegy ismét össze van kötve a Küküllőtőmező- és Putnatetővel, honnan a két Küküllő szökel fel, szóval e hegységek képezik Erdély azon víztározóját, honnan e bérczes országrésznek legtekintélyesebb négy folyója ered és táplálkozik.”

Orbán Balázs a Gréces-tető alatti forrásról ír, amelynek környéke ma már beépített terület. A Maros valójában a Fekete Rezben ered, forrása a helyiek által Meszes pataknak nevezett ág fejében van. A túra kb. 6 órát vesz igénybe.

Síposkő, az Olt forrása

Gyalogtúrázni lehet a Síposkő (1568 m) útbaejtésével a Magasbükk (1394 m) dél-keleti és a Sóvető havas (1362 m) keleti lejtőjéhez, az Olt forrásához is. A gyalogos túra kb. egy napot vesz igénybe.

Súgó barlang

Sugo barlang

A gyergyótekerőpataki Súgó-barlang és környéke (17 ha) természetvédelmi övezet. A cseppkőképződményekben igen gazdag, 1 km-t meghaladó járatrendszerrel rendelkező emeletes barlangrendszer három egymás felett elhelyezdedő száraz járatból és az aktív, patakos járatból áll. A barlang bejáratai le vannak zárva, csak vezetővel látogatható. A túra kb. egy napot vesz igénybe.

Egyeskő – Nagyhagymás-tető

Egyesko

Egész napos gyalogtúra az Egyeskő és a Nagyhagymás-tető megtekintése. Az Egyeskő (1608 m) a Nagyhagymás hegység központi sziklacsoportja, amely több hatalmas mészkősziklából tevődik össze. Tetejéről gyönyőrű kilátás nyílik az egész tájra. A Nagyhagymás-tető (1794 m) Hargita megye második legmagasabb csúcsa, amelyet déli irányban hatalmas szakadék övez az Olt völgye felé. A Nagyhagymás-hegységet 1990-ben nemzeti parkká nyilvánították.

Gyergyószentmiklós – Gyilkos tó – Békás-szoros

Békás-szoros

Gyergyószentmiklós katolikus temploma 1490-1498 között épült, 1730-34 között barokk stílusban átépítették. Várfala és a kapubástya 1784-ben készült el. A várfallal körülvett örmény katolikus templom 1730-33 között, barokk stílusban épült.

A Gyilkos-tó 1838-ban a Békás-patak útját elzáró földcsuszamlás által keletkezett egyedülálló természeti jelenség. A tóból kilátszanak az elöntött fenyők csúcsai, amelyeket a vasoxidos, meszes víz konzervált. A Gyilkos-tótól továbbvezető úton a Békás-patakkal párhuzamosan haladva jutunk a szédítően magas sziklafalak által közrefogott Békás-szorosba.

Gyergyószentmiklós – Szárhegy – Ditró

Szárhegy

Szárhegy temploma gótikus stílusban, a ferences kolostor a barokk korban épült. Itt a kolostorban nyugszik Kájoni János ferences, akinek az ősi székely zsoltárok összegyűjtését köszönhetjük, illetve Losteiner Leonárd történetíró szerzetes. A szárhegyi kastély 1532-ből származik, 1631-ben Lázár István főkirálybíró építtette át reneszánsz stílusban. Bethlen Gábor sokáig itt élt édesanyjával, Lázár Druzsinával.

Ditró a 16. században a Lázár-család birtokába került, de a 17. században már visszanyerte szabad státusát. Orbán Balázs idejében Erdély egyik leggazdagabb faluja, mivel határában terült el az akkoriban divatba jött és sokak által látogatott fürdő, Borszék vize. Régi katolikus templomát a 18. század derekán építették. Ditró új katolikus templomát, amely a Gyergyói-medence legnagyobb kéttornyú temploma, 1911-ben szentelte fel Majláth Gusztáv Károly püspök.

Csíkszentdomokos – Balánbánya – Egyeskő, Nagyhagymás

Egyeskő

Csíkszentdomokos Felcsíki legnépesebb, néprajzi hagyományokban leggazdagabb községe. Barokk stílusban épült temploma románkori elemeket őríz. Több kőből faragott ajtókeret, a szenteltvíztartó és a keresztelőkút Árpádházkori emlékek. Szentdomokos határában, a Pásztorbükk nevű helyen ölték meg 1599-ben a székelyek a menekülő Báthori András fejedelmet. Az esemény színhelyén emelt keresztet 1816-ban állították. Itt született Márton Áron (1896-1980) gyulafehérvári katolikus püspök.

Az Egyeskő és a Nagyhagymás Balánbánya felől is megközelíthető, két különböző útvonalon is: vagy a Kovács-patak, vagy pedig a Szék-patak völgyén felfele. Mindkét irányból kb. 2 órát tart a gyalogtúra.

Karcfalva – Csíkrákos – Madéfalva – Csíkszereda – Csíksomlyó

A csíksomlyói templom

A karcfalvi erődtemplom egy XV. századi, gótikus stílusú védelmi építmény. Terméskő várfalán lőréseket és gyilokfolyosót láthatunk, kapubástyáját 1720-ban toronnyá magasították.

Csíkrákos temploma XII. Századból származik, a XV. században várfallal vették körül. Késő gótikus jellegű, sokszor módosított építmény, mai formáját 1758-ban kapta. Banderiális templom. Az egyik gyámkőn Hunyadi korabeli hollós ábrázolás van. A kriptában nyugszik Cserei Zsuzsánna, Zágoni Mikes Kelemen mátkája, a templomkerítés Zöld Péter, az 1764-es székely küzdelmek egyik vezérének hamvait őrzi.

A madéfalvi veszedelem emlékműve Köllő Miklós szobrászművész alkotása, amely az 1764. évi „madéfalvi veszedelem” vagy Siculicidium emlékére készült. Bukow és Siskovics osztrák tisztek a katonáskodást megtagadó székelyek körében vérfürdőt rendeztek, több száz embert a Vészhalomnak nevezett közös sírba temettek el, több ezer székely Moldvába menekült és ott megtelepedett.

A csíkszeredai Mikó-várkastély a XVII. sz. elején hídvégi Mikó Ferenc, Csík, Gyergyó és Kászon székkapitánya kezdte építtetni. 1661-ben a törökök lerombolták, 1714-ben Steinville császári generális újjáépíttette. A sarokbástáyás, négyszögletes építmény ma a Csíki Székely Múzeumnak ad otthont.

A csíksomlyói ferences templom (1802-ben épült barokk stílusban) és a kolostor (Hunyadi János alapította 1448-ban) tradicionális Mária-kegyhely és híres búcsújáróhely. A csíksomlyói búcsút pünkösdkor tartják.

Csíkszereda – Hargitafürdő

Hargitafürdő egy 1310 méteres magasságban elterülő hegyvidéki fürdőhely, ahol több szénsavas és kénes fürdő van. Ezenkívül a csíkszeredaiak kedvenc síelőhelye, ahol felvonóval felszerelet sípályák is találhatóak.

Csíkszereda – Tusnádfürdő – Szent Anna tó – Mohosi tőzegláp – Bálványos vára

Szent Anna tó

Tusnádfürdő világszerte híres fürdőhely, amely Sólyomkő (850 m) és a Csomád-hegycsoport (1301 m) között fekszik, az Olt szorosában. A Szent Anna-tó a Nagycsomád (1294 m) kialudt kráterében található, 950 m magasan. A Mohos tőzegláp a gerincen túl, egy másik kráterben keletkezett és moharitkaságokról kapta nevét.

Bálványos vára (1056 m) Bálványosfürdőről közelíthező meg. Kelet-Erdély egyik legrégebbi középkori vára, amelyet a 11. vagy a 12. századból származik. A hagyomány szerint az Apor-család építtette, és – falaitól védve – Apor Sándor itt védelmezte a királlyal szemben ősi hitét. Az 1402-ből származó, Zsigmond király által kiadott oklevél szerint a várat azért nevezték Arx Idolatriae-nek, mert – Szent István királynak ellenszegülve – Apor itt áldozatokat mutatott be az ősi istenségnek, a Hadúrnak.

Gyergyószentmiklós – Bucsin tető – Parajd, Sóbánya – Szováta, Medve tó

Gyergyószentmiklós

A Bucsin-tetőn át (most már feljavított úton) Gyergyószentmiklós irányából is meg lehet közelíteni Parajdot, a sóbányájáról és sós fürdőiről híres üdülőhelyet. Sóbányáit már a rómaiak idején is kitermelték. Parajd gyógyászati szempontból is jelentős település: a sóbányában való tartózkodás gyógyászatilag javallott a légúti és az asztmatikus betegségek kezelésére.

Szováta híres fürdőhely, a Mezőhavas alján, 520 méteres magasságban. Gyógyfürdőjét már a 16. századtól említik az oklevelek. A szovátai fürdőnek öt sós tava van: a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a Fekete-tó, a Veres-tó, és a Zöld-tó. Ezek közül a leghíresebb a Medve-tó, amely reumatikus és női betegségeket gyógyít.

 

Állandó ajánlataink / Oferte permanente

 • Szállásdíj:
  Preţuri de cazare:
  50 RON /fő/éj - pers./noapte
 • Októberi kedvezmény:
  Promoția lunii octombrie:
  45 RON /fő/éj - pers./noapte
 • Szilveszteri árajánlat:
  Oferta de Revelion:
  1000 EUR /ház/4 éj - vilă/4 nopți